Online planten kopen?

Vraag geplaatst in:

Leibomen boven haag

Beste,

Ik wil graag een haag aanplanten met daarboven leibomen. De afstand tot de buren is geen probleem.

Wat is volgens u de beste optie: de leibomen tussen de haag planten of ervoor? En als het ervoor is, op welke afstand?

Ik ben van plan om steeneik leibomen te plaatsen. Kunnen deze op 3 meter van elkaar worden geplant?

Welke wintergroene haag (inclusief beuk) combineert het mooist met steeneik?

Alvast bedankt voor uw advies!

Met vriendelijke groet,
David

Geplaatst door David uit Vlezenbeek
ATuin

Hallo David,

Meestal wordt de haag tussen de bomen gezet. Het hangt er grotendeels vanaf wat jij het mooiste vind.  Als je de haag apart zet hou dan wel rekening met het feit dat je de leibomen moet kunnen snoeien. Dus ofwel zet je de haag dan net voor de bomen ofwel laat je minstens 1 meter tussen beiden zodat je plaats genoeg hebt om zowel de haag als de leibomen te kunnen snoeien. Hou er ook rekening mee dat de haag waarschijnlijk minstens 50 cm. breed zal worden. Dus van de meter ben je na enkele jaren sowieso al 25 cm. of meer kwijt.

Steeneik wordt meestal op 2 à 3 meter uit elkaar gezet. Op 3 meter moet je wel op 5 à 7 jaar rekenen vooraleer de bomen mooi volledig dicht zullen staan. Afhankelijk of je kleine dan wel grotere leibomen aangeplant hebt.

De keuze van de haagplanten is terug grotendeels afhankelijk van je eigen smaak maar Groene beuk geeft vooral in de winter een mooi contrast met zijn bruine blad. Andere wintergroene haagplanten hebben het ganse jaar door een groen blad. De Olijfwilg is langs de onderkant van het blad witgrijs, wat een beetje meer contrast geeft. Dus als groen op groen mooi vind kan je een van deze nemen. De Glansmispel en de Rode beuk  hebben dan weer (gedeeltelijk) een rood blad.

Hierbij een voorbeeld van Quercus ilex op 2 meter uit elkaar met een haag van Olijfwilg en de leibomen net erachter.  (klik op de foto om te vergroten)

Quercus ilex leiboom

Nog veel tuinplezier,

Jan

Geplaatst door Jan de tuinman

Log in of Registreer om te reageren of zelf een tuinvraag te stellen.

Heeft deze vraag u geholpen?